Historia

Alatalon Käsityö on juuriltaan Enontekiön Sonkamuotkassa syntynyt yritys. Vuonna 1968 aloitettu liiketoiminta on Vilho Alatalon vene- ja rekisepän taitojen ja Maila Alatalon (os. Friman) sotaorpojen ompeluammattikoulusta saaman opin turvin perustettu. Perheelle kesäisin pientä lisäansiota varten perustettu liiketoiminta kasvoi vuosien saatossa ympärivuotiseksi työksi.

Sonkamuotka 1968
Sonkamuotka 1968

Maila ompeli pannumyssyjä, kampalaukkuja, lapinlakkeja ja -pukuja sekä valmisti lapinnukkeja kotitöiden ohessa. Hän keksi uusia tuotteita ja kehitti uusia valmistustekniikoita vahvalla ammattitaidolla. Vilho teki talvisin rekiä, joita hän myi lähikuntiin sekä Pohjois- Norjaan ja Ruotsiin. Usein reki vaihtoi omistajaa myös poronsarvilla, jotka sitten myytiin kesällä tienvarsimyymälässä turisteille.

Äkäslompolo 1971
Äkäslompolo 1971

Vuonna 1970 tuli mukaan myös Äkäslompolo. Aluksi Maila myi valmistamiaan käsitöitä, poron sarvia ja poron nahkoja synnyinkotinsa pihalla maalis- ja huhtikuussa. Sisätiloihin muutettiin 1972, jolloin nykyisen Mailan Putiikin paikalle siirrettiin rakennus, jota on myöhemmin laajennettu useaan otteeseen.

Vuosien saatossa puuverstasta ja ompelimoa kehitettiin sekä koneita uudistettiin. Yritys on tarjonnut omien perheenjäsenten lisäksi töitä ympärivuotisesti usealle henkilölle ompelimossa ja myymälässä, sekä sesonkiaikoina usealle kielitaitoiselle nuorelle.